Asiaa kihomadoista

Tärkeää tietoa kihomatoihin liittyen. Tutustu ohjeisiin.

Kihomadot

Kihomato kuuluu sukkulamatoihin. Se muistuttaa n.1-2cm mittaista valkoista langanpätkää. Kihomadot ovat varsin yleisiä Suomessa ja muaalla maailmalla. Kihomatoja todetaan yleisimmin 4–15-vuotiailla lapsilla, mutta aikuinenkin voi saada tartunnan. Alle kaksivuotiailla lapsilla kihomato on sen sijaan harvinainen. Kihomatoon ei liity vakavampia oireita tai tauteja.

Tartunta ja oireet

Tauti tarttuu ihmisestä toiseen munien kautta. Kihomadon munat leviävät yleensä ihmisestä toiseen suoran käsikosketuksen kautta tai lelujen ja todennäköisesti myös vaatteiden ja vuodevaatteiden kautta. Kihomato kulkeutuu käsistä suuhun ja sieltä paksusuoleen, jossa kihomadot elävät.  Yksikin muna voi aloittaa infektion. Munat ovat niin pieniä, ettei niitä voi silmin nähdä ja ne säilyvät ympäristössä useita päiviä tartuttavina. Munan nielemisestä oireiden alkamiseen kuluu keskimäärin kuutisen viikkoa.

Oireena on peräaukon seudun kutina, mikä alkaa vaivata monesti vasta illalla nukkumaan mennessä ja yöllä. Suurin osa madon kantajista on oireettomia, mutta suuri määrä matoja suolistossa aiheuttaa oireet. Kihomato ei aiheuta muita sairauksia, eikä se ole vaarallinen. Kun peräaukkoa raavitaan, siirtyy kihomatoja käsiin ja kynsien alle, josta ne leviävät toisiin lapsiin tai tartunta uusiutuu kantajallaan.  Jos perheessä yhdellä on kihomatoja, on hyvä hoitaa samalla koko perhe.

Kihomatoja voi havaita ulosteen pinnalla tai yöllä peräaukon suulla. Kihomatojen havaitseminen tai voimakas kutina riittää hoidon aloittamiseen. Tarvittaessa voi varata ajan lääkärille tikkunäytettä varten.

Hoito

Apteekista on saatavilla ilman reseptiä PYRVIN 7,5-10mg/kg kerta-annos. Hoito uusitaan aina 2 viikon kuluttua. Vuodevaatteet yleensä imuroidaan tai tuuletetaan ja lakanat vaihdetaan lääkkeen ottamista seuraavana päivänä. Lasten kynnet leikataan lyhyiksi ja TEHOSTETAAN KÄSIENPESUA. Hoito on syytä antaa samanaikaisesti koko perheelle, myös oireettomille madon mahdollisille kantajille. Koulusta/päiväkodista ei tarvitse olla poissa kihomatojen vuoksi.

Tehokkain keino ehkäistä kihomatojen leviäminen on hyvä käsihygienia ja kynsien pitäminen lyhyinä!

Terveisin: Kouluterveydenhoitaja